Въздухът в Русе – сред най-мръсните в страната

0
335
2.5 пъти по-високи стойности на фини прахови частици

Въздухът в Русе е сред най-замърсените в страната. Това показват индексът на Европейската комисия за качество на въздуха и измервателните сензори на независими сайтове. Замърсяването е най-вече по показателя фини прахови частици, които превишават в пъти пределно допустимите норми. С подобно „качество“ е още въздухът над София, Пловдив, Велико Търново и Шумен.

Само през един от последните 100 дни сме дишали „планински“, кристално чист въздух, показват още данните. 37 дни сме дишали чист, според нормите въздух, 24 дни въздухът е бил „умерено замърсен“, 26 – замърсен и 11 дни – „силно замърсен“.

За съжаление, информация за качеството на въздуха, който дишаме, на сайта на РИОСВ няма. Последните публикувани там данни са от 29 март т.г.

Според експертите на инспекцията, причината за замърсяването е отоплението на голяма част от жилищата с твърдо гориво. От РИОСВ допълват, че продължават проверките по мебелните фирми в град Русе за третиране на отпадъците от производството и недопускане на използването им за отопление.