Възобновяват първенството в Първа лига на 5 юни, плейофите – само в 5 кръга

0
227
БФС изхвърля „Верея“ от Първа лига

Първенството в efbet Лига ще се възобнови на 5 юни (при възстановяване на тренировките в средата на май).

Това съобщи сайтът на Българския футболен съюз след заседание на Експертната работна група към централата. В работата му са взели участие представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Подновяването на надпреварата ще започне с двубоите от 25 кръг на редовния сезон. След приключването на срещите от редовната част на първенството, ще започне плейофната фаза, като ще се играят само 5 от предвидените 10 кръга.

След тяхното изиграване ще се проведат баражите за европейска квота, както и тези за участие в Първа професионална лига през следващия сезон, като планът е сезон 2019/2020 г. да завърши на 11 юли.

При успешно доиграване на сезон 2019/2020 в този формат, финалът за Суперкупата на България ще се проведе на 22 юли, а стартът на сезон 2020/2021 ще бъде даден на 25 юли.

При евентуална поява на нови форсмажорни обстоятелства, налагащи повторно преустановяване на първенството, сезоните в ППЛ и ВПЛ няма да се доиграят, а за финално ще бъде прието класирането след последния изцяло изигран кръг. Ако към този евентуален момент финалът за Купа България не е проведен, за участие в ЕКТ ще бъдат заявени първите четири отбора в класирането на ППЛ, в противен случай едната квота ще бъде определена чрез турнира Купа България.