Възраждат проекта “Белене”?

0
1079

Това стана ясно по време на семинара, събрал елита на управляващите партии в Боровец.

“Позицията на БСП е много ясна и последователна – ние сме убедени, че нашата енергетика е силна и независима. Тези неща ще наложат да има нов блок на АЕЦ “Козлодуй” и ново “Белене”. Възможността да изнасяме ток е важен компонент”, е казал пред присъстващите лидерът на БСП Сергей Станишев.

Участници в семинара съобщиха, че министър Драгомир Стойнев е градирал приоритетните енергийни проекти в следния ред – “Южен поток”, “Седми блок на “Козлодуй”, “АЕЦ Белене”. Присъстващите са решили да се обединят около тях и да спрат критиките към него за разговорите с “Уестингхаус”.

“Работи се по въпроса с изграждането на АЕЦ “Белене”, каза пък премиерът Пламен Орешарски на пресконференция след семинара.

Изявленията стават дни преди България да представи позицията си в международния арбитраж, където води спор с Русия за неустойки заради отказа си да строи АЕЦ “Белене”.

На референдум през януари идеята за втора атомна не получи достатъчно подкрепа, а Народното събрание впоследствие потвърди отказа с решение. Преди десетина дни обаче “Атака” внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение, с който иска да задължи правителството да възобнови строителството.