Възстановено е корабоплаването по Дунав

0

Възстановено е корабоплаването в българо-румънския участък от река Дунав, съобщиха от дирекцията „Речен надзор – Русе“ към агенцията „Морска администрация. По думите на директора на дирекцията Иван Жеков, в момента по реката се движат кораби с газене от 1,70 метра.
За възобновяване на плавателната дейност са допринесли най вече извършените драгажни дейности, свързани с удълбочаването на фарватера край островите Белене и Батин, които са най-критичните места в българо-румънския участък. В тези райони все още се преминава с ограничени габарити на корабните състави.

„Не можем да говорим все още за нормално корабоплаване. Това ще бъде факт, ако до българския участък достигне част от вълната, която в момента преминава през Сърбия, както и ако има валежи в големите притоци на Дунав – Драва, Тиса и Сава“, каза още Жеков.

По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото на река Дунав при Русе днес е минус 64 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за идните два дни е то се повиши с 23 см и да достигне минус 41 см спрямо условната кота „нула“.

 

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук