Вдигат с 1400 лв. заплатата на русенския кмет

0
1025

Заплатата на кмета на Русе да бъде увеличена от 2500 на 3900 лв. Това се предлага в докладна записка до Общинския съвет, подписана от градоначалника Пенчо Милков.

В същата докладна записка се предлага увеличение – между 150 и 200 лв., и на възнагражденията на кметовете на населени места. Индиректно се предлага увеличение и на възнаграждението на председателя на Общинския съвет, тъй като по действащия в момента правилник тя е равна на тази на кмета.

Ако предложението бъде прието, основното възнаграждението на кмета и на председателя на Общинския съвет ще бъде равно на 6 минимални работни заплати. Към него ще се начислява по 1 процент допълнително за всяка прослужена година. В подкрепа на предложението се посочва още, че за периода 2005-2011 г. възнаграждението на предшествениците му е било 10 минимални работни заплати, за периода 2012-2019 г. – 5.52 минимални работни, а към настоящия момент възнаграждението на кмета на община Русе е 3.846 минимални работни заплати.

Посочва се също, че средствата за трудовото възнаграждение на кмета на общината се осигуряват чрез държавния бюджет.

Старейшини в Русе искат по-високи заплати

Както ТВН вече съобщи, в друга докладна записка общински съветници поискаха увеличение и на собственото си възнаграждение за участие в заседанията на Общинския съвет и изградените към него комисии.