Вдигат възрастта и стажа за пенсиониране с 4 месеца от януари

1
3200
два синдиката

Това е заложено в проектите на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване, одобрени от правителството.

От тях става ясно, че министрите не са приели идеята на социалния мнистър Ивайло Калфин за намаляване на стъпката за увеличаване на възрастта от 4 на 2 месеца. Няма да има промяна в условията за пенсиониране на категорийните работници и на служителите в МВР, военното и правосъдното министерство.

Запазва се досегашният модел на изплащане на болничните, според който първите три дни се поемат от работодателя, а размерът на майчинството ще се изчислява, като се вземат осигурителните доходи от последните 24 месеца.

Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 340 лева, своя размер запазва и обезщетението за безработица – 7 лева и 20 стотинки на ден.

 

1 коментар

  1. Какво са 65 години, че ще ги пенсионират те тъкмо навлизат в живота хората и ще ги изхвърлят в разцвета на творческата им дейност! Да помислят за правителството и да ги пенсионират на 45г., защото си съсипват здравето с тези климатици дето им духат и мизерния живот в парламента, мъчат се и дремят по столовете, толкова ли е бедна държавата да им сложи по едно легло и да спят на топло, така няма да вредят на народа!