Вече е ясно кога започва онлайн обучението заради Ковид

0

Всяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини, като от значение е и епидемичната обстановка в населеното място, посочват от Dnevnik.bg. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас. Това се казва в подготвените насоки в алгоритъм от РЗИ.

Според одобрения от здравните власти алгоритъм има три сценария как трябва да продължи обучението, когато в някоя област или в конкретно училище има заразени с коронавирус и сезонен грип.

При режим “жълто” учениците могат да бъдат в клас, ако “няма устойчиво предаване на инфекцията” в дадено населено място. Това означава, че на 14-дневна база са се заразили до 60 души на 100 хил. население. От клас в тази ситуация отсъстват единични ученици.

В режим “оранжево” учениците могат да бъдат в клас, но с повишено внимание от страна на ръководството на учебното заведение, когато отсъстващите ученици със съмнение за COVID-19 са над двама в повече от една паралелка. За това трябва своевременно да бъде информирана и Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

 

В режим “червено” неприсъствената форма на обучение може да бъде въведена след преценка на РЗИ, отговаряща за дадено населено място и на областния оперативен щаб. За това трябва да има поне едно от следните обстоятелства: в населеното място за период от 14 дни на население от 100 хил. души да са регистрирани над 120 случая на заразени с вирус (коронавирус или сезонен грип); разпространението на заразите е “повсеместно”, което включва огнища, които се сливат и такива, при които не може да бъде добре проследено как е станало заразяването; увеличават се настанените в болница и смъртните случаи; Отчетеният седмичен ръст вече е без значение.

Източник: Дневник

Най-добрата агенция за подбор на персонал