Велико Търново – в топ 5 по строителство в страната

0
155

Велико Търново е в топ 5 по строителство в страната, съобщи главният архитект на старопрестолния град Николай Малаков. Повече блокове са издигнати единствено в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас.

„За последните 15 години във Велико Търново се строи с бързи темпове. Появиха се цели нови квартали. Затишие имаше само в периода от 2009 до 2013 година. Сега обаче се наблюдава нов строителен бум“, каза арх. Малаков. В подкрепа на думите си той посочи, че само от началото на годината са издадени 20 разрешителни за изграждане на големи многофамилни сгради във Велико Търново. Строят се не само жилищни блокове, а и много производствени сгради.

По думите на арх. Малаков, сега се очаква голямо застрояване на територия на бившето училище в квартал „Картала“ от 13 декара. Интересът е голям, даже има два блока, на които засега са отказани разрешителни поради неспазване на изискванията за налични паркоместа.

Презастрояването на Велико Търново обаче води до сериозни проблеми с паркирането в града. В тази връзка и изискванията към инвеститорите стават много по-сериозни. От Общината са категорични, че строителството на блок трябва да започне едва след гарантиране на достатъчно паркоместа.

Въпреки всичко в Търново продължава да се строи, което нарежда старата столица в челната петица.