Венци и молебен за Деня на независимостта

0
Русе почете Деня на независимостта

С тържествена церемония, поднасяне на венци пред Паметника на свободата и благодарствен молебен за хилядите, допринесли за този най-важен акт в историята на страната, Русе отбеляза Деня на независимостта.

„С този исторически акт страната ни става равностоен партньор в европейските и световни дипломатически отношения, като получава полагащите й се чест и достойнство както и възможността за стопански и културен подем.

България демонстрира едно зряло национално самосъзнание и самочувствие и точно то е в основата на Великото дело и издигането на националния ни престиж!

Случилото се през 1908 г. ни учи, че можем да успяваме, само когато сме единни и имаме кауза, която да отстояваме.

109 години по-късно, ние, признателните потомци, сме длъжни да защитаваме националните интереси и да съхраняваме постигнатото, защото само така ще заслужим уважението на идните поколения и ще бъдем достойни чада на Майка България!, каза в словото си областният управител Галин Григоров.

Сред присъстващите бяха народни представители, бизнесменът Игнат Канев, Марина Сергунина – аташе в Генералното консулство на Руската федерация в Русе, общински съветници, представители на различни институции и граждани. По случай паметната дата беше строен почетен караул, благодарствен молебен отслужиха свещеници от Русенската Света митрополия, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни тържествени маршове.

Тържествената церемония завърши с поднасяне на венци и цветя.