Веригите скочиха срещу „коридорите“ за възрастни. Създавали напрежение

0

Задължителният зелен коридор за хората над 65 годишна възраст от 13:30 до 16:30 ч в търговските обекти не е ефективна мярка – тя предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия и засилен риск от зараза с КОВИД-19.

Това обявиха от Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги в страната.

От самото сдружение  за модерна търговия пишат също, че в началото и в края на зеления коридор се образуват рискови струпвания на хора.

Оттам посочват още, че мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не могат да пазаруват в предвидения коридор.

В същото време за хората под 65 години се затруднява пазаруването и се обърква техният дневен ритъм. Интервалът от три часа следобед е твърде широк и след изтичането му допълнително и изкуствено се създавали предпоставки за струпвания и неспазване на противоепидемичните мерки за социална дистанция. посочват търговските вериги.

Друго неудобство е, че на служителите на магазините или на охранителните фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат  правомощия да изискват и проверяват лични документи.

Тази ситуация застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на работещите в търговските вериги.

От Сдружението за модерна търговия припомнят, че екипите на търговските вериги също работят на първа линия от началото на кризата.

Търговците са недоволни и заради недостотъчно обяснената мярка. Първоначалният ѝ вид, както и последвалото ѝ коригиране, объркали потребителите и създали неясноти при прилагането ѝ. Част от хората над 65 години не разбраха, че в настоящия момент коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч., посочват от сдружението.

В същото време, мярката се обезсмисля, защото ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки, а извън обхвата й остават другите търговски обекти, в които също може да има струпвания на хора. Няма „коридори“ и в обществения транспорт.

Компаниите от Сдружението за модерна търговия напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

Затова от СМТ предлагат да отпадане на „зеления коридор“ за посещение в магазините на хора над 65 години. Вместо това да се препоръча на хората под 65 г. да се въздържат от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч.

„Готови сме за провеждане на съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч“, посочват от СМТ.

Според тях всеки доброволно трябва да прояви социална отговорност като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения. Тази гъвкавост ще премахне както опасните струпвания на хора, предизвикани от сегашната мярка, така и недоволството и напрежението.

По материали на в. „Сега“

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили