Ветеран от войната отпразнува 103-и рожден ден

0
1735

petar_dushkov103g02По повод празника дядо Петър, който е участник във Втората световна война, получи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов и сумата от 103 лева, колкото са и годините на дълголетника. Поздравителен адрес, цветя и парична сума му бе връчена и от Областния съюз на ветераните в Русе, букет цветя и поздравления за още много години живот му връчи и екипът на ТВН.

petar_dushkov103g01Дядо Петър е роден на 26.06.1911 г. в село Горски Сеновец. Завършил е основно образование. През по-голямата част от живота се занимава със земеделие, бил е звеновод, а също така и помощник-шивач. През 1944 година участва във Втората световна война и е част от противовъздушно артилерийско отделение. Включен е и в българския полк в Македония. Почти всички войници от този полк са избити. Сред неколцината оцелели е и той, спомня си Петър Петров и добавя, че на този свят няма нищо по-страшно от войната.

Бракът на дядо Петър с неговата съпруга продължава цели 72 години. През 2008 г. съпругата му умира и той се премества да живее в Русе. За него днес се грижи единствената му дъщеря Дешка Душкова. Освен дъщеря си, възрастният човек има още двама внуци и един правнук.

За себе си 103-годишният човек разказва, че не спазва определен хранителен режим. Изключително много обича да яде сладко, плодове и зеленчуци. Всеки ден следи прогнозата за времето и слиза да се разведри на пейката пред входа на жилищния блок.

На многобройните поздрави за дълголетие, здраве и още много поводи за усмивки, дядо Петър отговаря мъдро „Каквото природата е решила, това ще стане“.