Видеоигрите – дигиталният хероин

0
Видеоигрите – дигиталният хероин

Видеоигрите може и да поддържат мозъка млад, но са като дигитален хероин, а в Китай лекуват пристрастените в лагери.

Световната здравна организация дефинира преди месеци и ново заболяване Gaming Disorder, т.е. човек е пристрастен към видеоигрите, превръща ги в приоритет и оставя на заден план всекидневните си задачи. Според организацията такава диагноза се дава, ако поведението се повтаря в рамките на година. Въпреки че практикуването им може да развие някои специфични умения, геймърите по-често страдат от безсъние и стават по-малко състрадателни.

Затова в Китай прекалените любители на игрите са изпращани в специални лагери за период от 3 до 6 месеца. През това време нямат достъп до интернет, стават в 6:30 сутринта и тренират, сякаш са във военна академия. Освен това се регистрират и мозъчните им вълни, като част от лечението.

Населението на Китай е над милиард, пристрастените са милиони. Проблемът е наистина голям, защото повечето са все още ученици. Смята се, че игрите, включващи стрелба или насилствено поведение, карат децата да бъдат по-агресивни. Логиката е, че започват да възприемат подобно поведение като нещо нормално. Специалистите считат, че от игрите може да се придобият знания и умения, просто престоят пред екраните трябва да е с мярка.

Най-добрата агенция за подбор на персонал