Вихрен Димитров: Европейска директива не задължава избиването на всички животни

0
1924
европейска директива

Съществува европейска директива, според която при откриване на африканска чума има възможност да не бъдат избивани всички животни.

Това каза пред БНТ изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров. Той се позова на текстовете на Директива 2020/60/ЕО от 27 юни 2002 г. за определяне на специфични разпоредби за борба с африканската чума по свинете.

„В тази директива е записано в член 5, точка 1, че всички прасета в свиневъден обект с потвърдено наличие на африканска чума трябва да бъдат незабавно умъртвени. Но има и член 6, в който се казва какви мерки може да бъдат взети в свиневъден обект, съставен от различни производствени единици, каквито са големите свинекомплекси в Русенско, в частност този в Бръшлен, в който болестта е потвърдена, и в Голямо Враново, където нямаме положителни проби“, каза Димитров.

Той цитира член 6. „Когато е потвърдено наличието на африканска чума по свинете в свиневъдни обекти, които са съставени от две или повече самостоятелни производствени единици, и за да завърши процесът на угояване на прасетата, компетентните органи могат да вземат решение за дерогация от разпоредбите на член 5, параграф 1, буква а) по отношение на производствените единици, в които прасетата са здрави в заразен свиневъден обект, при условие че официално назначеният ветеринар потвърди, че структурата, размерът и отстоянието на тези производствени единици и извършваните в тях операции им позволяват да осигурят напълно самостоятелни съоръжения за настаняване, отглеждане и хранене на животните, за да не може вирусът да се разпространи и в тях.“.

Според него в сегашната ситуация с разразилата се болест всички в държавата трябва да действат като един отбор, за да се запази свиневъдството в България.

Той призова на помощ да бъдат повикати експерти от Испания, които имат опит в справянето с африканската чума по свинете.

В Испания не е имало чума от 1993 г., след което страната става лидер в Европа в производството на свинско месо, аргументира се Вихрен Димитров.

Очаква се до края на деня Българската агенция по безопасност по храните да излезе със становише по въпроса.