Виртуална реалност срещу психични заболявания

0
Виртуална реалност срещу психични заболявания

Виртуалната реалност (VR) набира популярност в клиничните и академични среди и вече се използва, за да лекува психични заболявания. Чрез припокриване на реалния и виртуалния свят тази технология позволява на пациентите да се справят по-добре с травматични, рискови или тревожни ситуации и успешно се превръща в много ефективно средство за самонаблюдение и лечение на различни разстройства.

Според Лучия Валмаджия, професор и ръководител на изследванията по психология и дигитално психично здраве в Кралския колеж в Лондон, при продължително използване на виртуалната реалност, техниката позволява на пациента да развие устойчивост по отношение на различни фобии, обсесивно-компулсивни разстройства, остра тревожност, пристрастявания или хранителни разстройства.

Някои от конкретните приложения на VR включват:

  • Наслагване на реалния силует и този, който пациентът си мисли, че има – при дисморфофобия (страх от грозота);
  • Възпроизвеждане демоните на пациентите възможно най-точно, от цвета на кожата до тембъра на гласа им, за да позволи болните да проведат диалог с демона си и да го отхвърлят – при шизофрения и др.

Като цяло VR успява да влезе в употреба като средство, чрез което по изкуствен начин в пациентите се залага един своеобразен имунитет срещу по-острите ефекти на психичните заболявания и по този начин състоянието на индивида да се регулира по-добре в ежедневието.

Не на последно място се оказва, че тази техника е по-ефективна и по-евтина от конвенционалната терапия, защото може да бъде приложена в по-малко сесии.

Най-добрата агенция за подбор на персонал