Високи за сезона температури в началото на седмицата, застудяване – в края

0
Високи за сезона температури

Новата седмица ще започне с високи за сезона температури, но след сряда се очаква чувствително да се понижат.

Това показва прогнозата на синоптиците от НИМХ при БАН. В първия работен ден ще бъде предимно облачно, но валежи не се очакват. В източната половина от страната ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, максималните – предимно между 9 и 14 градуса.

В понеделник вечерта ще започнат валежи от дъжд, които ще обхванат цялата страна. Във вторник ще има валежи от дъжд, на места и от мокър сняг. Дневните температури ще останат високи, на места около и над 10 градуса.

В сряда започва понижение на температурите. Сутрешните ще бъдат между минус 6 и 0 градуса, а максималните ще бъдат между 1 и 10 градуса над нулата, като най-студено ще бъде в Североизточна България, където ще превалява сняг, а най-топло ще бъде в Югозападна България и по Черноморието.

В четвъртък – 9 февруари, застудяването ще продължи. Над цялата страна ще бъде облачно, но валежи не се очакват. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а максималните между минус 1 и 6 градуса над нулата. В петък ще има разкъсана облачност. Сутринта ще бъде студено, като на места температурите ще паднат до минус 12 градуса, особено в Североизточна България. Дневните температури ще бъдат между минус 4 и 3 градуса, за София около 0 градуса. В събота и неделя – 11 и 12 февруари ще бъде студено, като и дневните температури ще бъдат отрицателни, валежи не се очакват.