Витанов: Ако задържим курса, Омикрон ще грохне

0
Николай Витанов, Снимка: Фейсбук

България навлиза във втората, решителна седмица за доминацията на варианта Омикрон, написа във фейсбук математикът Николай Витанов. Според него обаче у нас няма „суперпожар“ от заразата, а и не се очаква такъв. Той посочва, че не сме достигнали контролното число от 15 хил. регистрирани случая на ден, защото разпространението на варианта е неравномерно – Североизточна България все още е в жълта зона, докато в Югозападна разпространението започва да намалява.

В следващите пет дни разпространението ще остане стабилно. Не се очакват сериозни проблеми с недостиг на болнични легла. Във вторник бе регистриран четвъртият подред ден с около 10 хил. заразени, макар че по традиция в този ден статистиката регистрира по високи стойности.

„Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), тъй, че този регион ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността изобщо да не влезе в червената зона, расте. Да видим“, пише Витанов.

По думите му вирусът е „спънят“. Математикът посочва, че сам не е очаквал добър контрол на заразата, но той явно се случва.

„Да държим така курса. И Омикронът ще грохне пред очите ви“, пише той.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили