Витанов: Най-лошият сценарий за вируса е „Ако нямаме акъл“

0
Николай Витанов, Снимка: Фейсбук

Има три сценария за развитието за коронавируса до края на годината. Това пише във фейсбук математикът Николай Витанов, който бе част от националния оперативен щаб.

Първият е оптимистичният сценарий. Той се изразява в под 2 хил. случая дневно и под 100 починали. Според Витанов той е вероятен и към момента изглежда устойчив, но всичко зависи от действията на хората.

Заболеваемостта от коронавирус е спаднала с 31% за седмица

Вторият вариант математикът нарича „Тибет“ заради височината на тибетското плато. При него случаите ще се задържат по над 2 хил. на ден.

Песимистичният трети вариант е „Ако нямаме акъл в главата“.

„При този сценарий след текущия спад отново тръгваме нагоре. Възможни причини: отпускане вследствие текущото позитивно развитие, завръщане на гастарбайтерите за празниците през декември и януари (известно още като дълъг пас в предаването на заразата), тръгване на ученици и студенти на училище, липса на тотален локдаун и т.н.“, пише Витанов.

Кой от трите ще се развие ще стане ясно след около две седмици – в началото на декември.

Към момента обхватът на заразата се свива бавно, пише още Витанов.

Намаляват диагностицираните с коронавирус в Русенско

„Здравната система полека се разтоварва, въпреки, че е технически претоварена, както е и претоварена от страна на човешкия фактор. Хубавата новина за хората на първа линия е, че се очаква това разтоварване да продължи, а през следващата седмица и да се ускори“, казва той.

Най-добрата агенция за подбор на персонал