Вицепрезидентът и министърът на културата представиха Панагюрското съкровище в Лондон

0

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на 3 май вечерта в Британския музей в присъствието на министъра на културата Найден Тодоров мащабна изложба с българско участие.

Страната ни е представена с едно от най-забележителните съкровища – Панагюрското съкровище, което е акцент в изложбата, организирана около него. В откриването участваха и експерти от екипа на Националния исторически музей в София. Встъпителни думи имаше и от Хартвиг Фишер, директор на Британския музей.

Вицепрезидентът Йотова и министър Тодоров бяха първите официални гости, които разгледаха изложбата, придружени от българския посланик Марин Райков.

По време на откриването вицепрезидентът Йотова благодари на директора на музея д-р Хартвиг Фишър за събитието и нарече Панагюрското съкровище визитна картичка на България. „Изложбата е важна, защото показва, че историята се пише не от битките, а от културата”, добави Йотова.

Заглавието на експозицията е: „Лукс и власт: от Персия до Гърция”. Тя проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия.

Припомняме, че във връзка с тази изложба и по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, бяха проведени  няколко срещи с куратора на „Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук