Вицепрезидентът Илияна Йотова откри международна научна конференция за Кирило-Методиевото дело

0

Международна научна конференция „Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет“ откри в София вицепрезидентът Илияна Йотова. Форумът се организира от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Организаторите изтъкнаха ролята на вицепрезидента за създаването на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Форумът се провежда в юбилейна години – 1160 години от създаването на славянската писменост.

„България никога не загива като средище на духа. В дългата си национална история успява да запази езика и идентичността си при три царства дори когато на два пъти изчезва от картата на Европа и то за столетия наред. А българите успяват да отвоюват своята независимост не само със силата на мечовете, а и със силата на книжовността“, посочи в приветствието си Илияна Йотова.

„Историята на писмеността, която българите дадоха на славянския свят, не бива да е обвита от невежество, нито да се забулва в полулъжа, нито да се употребява за националистически лозунги“, категорична е вицепрезидентът. Според нея трябва да се очертаят параметрите в развитието на българистиката в България и зад граница. „Вие сте нашите естествени и най-важни посланици. Опасна е тенденцията българският език да се измества от факти, които нямат нищо общо с науката и не отговарят на истината. Най-доброто средство срещу това е науката, която вие развивате и преподавате на младите хора. И е много важно, откритията, научните достижения да стигат до максимална аудитория“, обърна се Йотова към учените.

През ноември 2022 г. вицепрезидентът организира Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“. Конференцията събра известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български медиависти. Форумът изтъкна българския принос за спасяването на делото на Кирил и Методий и техните ученици, за създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук