Влизаме в дългов трап. Следващото правителство ще завари 16,6 млрд лева дупка в бюджета!

0

„Следващото правителство – каквото и да е то и на когото и да е то, ще бъде изправено в следващите 2 до 3 години пред една дупка от минимум 16,6 млрд. лв. в бюджета.

Това заяви за сайта Епицентър. БГ от Лондон икономистът проф. Димитър Иванов,  анализирайки предвиденото в Бюджет 2021 за момента.

И подкрепи тезата си със следната сметка: „10 млрд. лв. са по бюджетния дефицит за следващата година. 10 млрд. отиват за „макар и добри, социални подаръци, които са дебалансирани и не са финансово устойчиви“. С 1 млрд. 780 млн. лв. се увеличава и подобрява пенсионната система, но това е един фиксиран разход за всяко следващо правителство. Това е сума, която трябва да прибавим към тези 10 милиарда. На всичкото отгоре през 2022 и 2023г. идват два големи падежа по еврооблигации, които следващото правителство ще трябва да плати – на стойност 2,4 и 2,2 млрд. лв. Всичко това прави минимално сумата от 16,6 млрд. лв. за следващото правителство.“

Според икономиста, “ това е един предизборен бюджет и няма съмнение в това. Всички мерки за увеличаване на заплати в образование, администрация, пенсии са положителни мерки, но те се отразяват на здравословността на този бюджет“, допълни  проф. Иванов.

Няколко са и  големите проблемит пред новия Бюджет 2021, според него:

На първо мяст- този бюджет не ни вади от кризата, макар и „антипандемичен бюджет“, според финансовия министър Кирил Ананиев.

Ситуацията, в която живеем в последните 8 месеца в чисто икономически план,професор Димитър Иванов определи като “ уникална“.

По думите му, предложените  мерки, макар и големи в областта на пенсиите, бизнес, заетост, образование, здравеопазване – са добри, но не са финансово устойчиви, тъй като не е известно колко дълго ще продължи кризата и бюджета ще стигне за нови и нови решения.

 

Това не еантикризисен и антиКовид бюджет, убеден е икономистът.

„Ползването на дълг особено при ниски лихви е полезно, но трябва да се внимава. Ние влизаме , щем не щем, в един дългов трап,капан. Забележете, скоростта на увеличаване на външния ни дълг надвишава вече за 3-та поредна година скоростта на растеж на икономиката. Имаме 2018 – 2019г. – 4,2,а за тази година ще е още повече. На всичко отгоре производителността е намаляла в пъти. Ние нямаме балансирано точно оптимизирано изразходване на този дълг“, каза той. Имаме огромен бюджетен дефицит, който трудно ще бъде преодолян следващите 3,4,5 години.

Професор Иванов е категоричен, че макроикономическата стабилност, спазвана досега, е сериозно компрометирана с този бюджет и сериозно разклатена е и дълговата устойчивост.

„За бизнеса има помощ, но тя също е твърде дискусионна и слаба, защото основната мярка 60/40 е финансирана изключително слабо от бюджета само 300 млн.лв., и то до март месец. Във всички развити страни тази сума е далеч по-висока. И освен това тя е съпроводена с нещо – еднократно или двукратни директни парични помощи за целия сектор на услугите – туризъм, артисти, консултанти, малки и средни бизнеси. Такова нещо няма, хората издъхват, бизнесите им фалират.“, даде още една критика към харчовете на правителството проф. Димитър Иванов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили