ВМРО иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията

0
47
Красимир Каракачанов ще изнесе лекция

ВМРО ще инициира национален референдум „срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България“.

Това се казва в разпространена до медиите позиция от пресцентъра на ВМРО. Според лидера на партията Красимир Каракачанов, въпросите, които трябва да бъдат зададени и вълнуват българското общество, са:

  • съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство;
  • съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система;
  • съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове у нас.

Каракачанов призовава председателите на всички парламентарно представени партии да започнат консултации.

Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа, смята Каракачанов. Според него, конвенцията не може да бъде единствена тема на референдум, който засяга „бъдещето на моралната, правната, религиозната и националната идентичност“ на страната.

Формулировката на въпроса на БСП – „против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция“, може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното – Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, смята лидерът на ВМРО. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на документа, смята още лидерът на ВМРО.

За Каракачанов е очевидно, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“, още по-малко е склонно те да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите.