ВМРО иска завишени санкции при рецидив с бурките

0
Концепция за справяне с диспропорции

Това съобщи зам. председателят на партията Искрен Веселинов, което е автор на проектозакона, който трябва да регламентира българите да са с открито лице на публично място. По думите му, поправката ще бъде внесена между първо и второ гласуване на новия закон.

Нормативният акт вече мина на първо четене, каза народният представител, като допълни, че от ДПС и ДОСТ се опитват да притъпят действието му и на практика да няма реални санкции. Двете партии се обявяват срещу спирането на социалните помощи при повторно засичане със забулено лице.

„Единственото, което може да почувства реално, е спиране на социалните помощи, заради закриването на лицето“, аргументира се депутатът.

ВМРО предлага да има обществена санкция и за юридически лица, които налагат носенето на бурки. От наказание до три години, каквото се предвижда в момента и което позволява да се мине с пробация, санкцията за лицата, които разпространяват, или принуждават към радикален ислям да бъде увеличена на 4 г, което ще води до присъда, каза още Веселинов.