ВМРО настоява за касиране на изборите в Турция

0
Снимка: БГНЕС

ВМРО настоява за касиране на изборите в Турция заради множество нарушения. Това обяви зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки. Според него наблюдателите на партията са установили масови нарушения. Той даде за пример една изборна секция в истанбулския квартал Чорлу. В протокола от нея „нищо не отговаря на нищо“.

„Секретарят на тази партия не владееше български език“, обясни Джамбазки. Той допълни, че с големи усилия и помощ секретарят написал молба-извинение до ЦИК, в която заявил, че има много грешки, защото били под голямо напрежение.

Според Джамбазки касиране не вота от 35-те секции в Турция няма да повлияе на изборните резултати сериозно. Единствената промяна би могла да бъде преминаване на ДПС от четвърто на пето място и съответно изкачване на „Демократична България“ с една позиция напред. Според него отмяна на вота в Турция няма да повлияе на формациите, които са влезли в парламента благодарение на протестен вот.

ДПС са получили поне два мандата чрез гласовете от Турция, обясни Джамбазки. Той се обяви против промени в Изборния кодекс, които ще дадат възможност за повече секции в Турция. Това би значело президентът Реджеп Ердоган да избира българския парламент.