ВМРО с нови искания за изборите и бюлетините

0

ВМРО иска премахване на номерата в бюлетината за гласуване и предлага да бъдат изписани само имената на партиите.

Предложената промяна се внася между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс.

Те настоява изписването само на имената на партиите, коалициите и инициативните комитети да важи и за определянето на жребия от ЦИК.

От изразените в пленарна зала мотиви за исканата промяна стана ясно, че индиректно това се прави като контрамярка сещу купуването на гласове. ОТ ВМРО припомниха, че образованието в България било задължително до 16 годишна възраст.

„Абсолютно нелогично изглежда човек, който е придобил избирателни права, който е навършил 18 години, минал през българското училище, да не може да чете на български език“, е мотивът на вносителите.

ВМРО предлага още референдумите да могат да се провеждат и по въпроси, които иначе се разглеждат само от Велико народно събрание.

Настояват и кметство да може да се образува при наличие на 200 жители в едно населено място. Според тях това дава възможност за пряк избор и по-голяма представителност в малките населени места.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени с коалиционните партньори.

На днешното си заседание Народното събрание единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета на Националната задравноосигурителна каса. Депутатите гласуваха болниците да получат 75 милиона лева от тазгодишния бюджет на Касата за покриване на неизплатената си надлимитна дейност за 2015 и 2016 г.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили