„Синята карта“ не получи „зелена улица” в Русе

0
19
„Синята карта“ не получи „зелена улица в Русе

Въпросът за „внос” на квалифицирани работници чрез така наречената „синя карта” не намери решение в Русе. Текстовете по тази тема, които са част от промените между първо и второ четене в текстове на Закона за МВР, бяха една от основните теми на закритото заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, което се проведе в Русе. Представителите на управляващите и на опозицията не стигнаха до единно решение, въпреки признатата и от двете страни остра нужда от квалифицирани кадри. Ако промените бъдат приети, това ще улесни идването на квалифицирани работници от трети страни за работа у нас. Така ще се облекчи бизнесът, който изпитва остър недостиг от кадри за отделни браншове.

Представителите на опозиционните партии обаче възразиха срещу начина, по който се отваря трудовият пазар. Промените предвиждат да няма списък с професии, по който да се внасят висококвалифицирани специалисти от трети страни, а валидността на синята карта да бъде четири години. Според БСП подобна стъпка не може да се прави без одобрението на синдикатите, тъй като се премахват „бариери за защита на трудовия пазар“.

„Работодателите трябва не само да искат от правителството отваряне на трудовия пазар за граждани извън ЕС, но да помислят и за повишаване на възнагражденията на служителите, които са българи и от България“, каза русенският депутат от БСП Пенчо Милков.

Председателят на комисията и лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък е убеден, че текстовете няма да породят напрежение между работодатели и синдикални организации. „Става въпрос най-вече за висококвалифицирани кадри, които да осигурят на страната високотехнологично развитие. БСП имат възражения, че всъщност работодателите са тези, които трябва да увеличават заплатите, а не да се търси възможност да идва друга по-евтина работна ръка. Тук обаче говорим за висококвалифицирани кадри и знаете, че и към настоящия момент за тях възнаграждението е добро, само че има недостиг на квалифицирана работна ръка. Точно за това създаваме една правна възможност, защото искаме страната ни да има високотехнологично развитие, а не само да се стремим да поемаме някакъв ресурс, който да бъде граден само за нискоквалифицирана работна ръка“, аргументира се Цветанов. Законопроектът ще даде възможност на професионалисти от българските общности, които са в Молдова, Украйна, Албания , да могат да се реализират у нас по висококвалифицирани специалности.