Водопадът Виктория пресъхна почти напълно

0

Един от най-внушителните водопади в света – Виктория, е пресъхнал почти напълно заради сушата, която измъчва Южна Африка, съобщи в. „Дейли мейл“.

Някога оглушителният порой от разпенена вода и тътенът наоколо почти е изчезнал. Вместо него под скалите се виждат няколко невзрачни езерца.Това е най-ниското ниво от 40 години на величествения водопад, намиращ се на границата между Замбия и Зимбабве.

Като причина за драматичните промени в пейзажа бяха посочени климатичните промени. Президентът на Замбия Едгар Лунгу дори призова западните държави да бъдат по-сериозни в опазването на околната среда. Той изтъкна какви щети причинява глобалното затопляне и призова хората да не омаловажават проблема.

Според местната агенция по туризма обаче притесненията относно съществуването на водопада са преувеличени.

„Нормално е по това време на годината водите да се ниски, но водопадът няма да пресъхне, докато сме живи. Водата не е колкото през предишните години, но водопадът не е пресъхнал“, заяви неин представител.

Водопадът с височина 100 м привлича хиляди туристи в района. Сушата обаче не е пагубна само за икономиката, тя обърква до хаос дивия живот в околните национални паркове.

Шокиращите снимки на водопада преди сушата и сега показват в каква криза е природата в района. Буйната зеленина е отстъпила място на кафеникави посърнали треви. Река Замбези – някога една от най-впечатляващите в Африка, сега е осеяна със скали.