SORA: Вотът от чужбина определя накъде ще се наклонят везните

0
По-висока избирателна активност

Това е становището на представителите на австрийския институт SORA, който извършва паралелното преброяване на изборните протоколи. Те уточниха, че все още не са получили протоколите от чужбина, което им пречи да определят дали БСП и ДПС ще могат да направят мнозинство в парламента, или ще се запази сегашното статукво.

От SORA правят три прогнози. Според първата, ако гласовете в чужбина са разпределени, както на предишните избори, ГЕРБ получава 96 места в парламента. На второ място е КБ с 84 места, следвана от ДПС с 36 и „Атака“ с 24.

Втората е, че ДПС би могла да постигне резултат, по-малък от предишните избори и така ГЕРБ да вземе 97 места, а партията на Лютви Местан – 35.

В третата прогноза резултатът на ДПС е по-висок от предишните избори и тогава партията получава 37 места, а „Атака“ – с едно по-малко, т.е. 23.

Според експертите на института, еднакво са възможни и трите сценария за крайния резултат от изборите. По думите на Кристоф Хофингер, 3000 гласа от чужбина могат да са решаващи за разпределението на един мандат. „Имали сме случаи, в които 1 глас определя изборите“, каза австриецът.

От SORA обясниха, че паралелното преброяване ще продължи докато не се получи и последният протокол. От проверени до понеделник 8 999 протокола 2440 не са преминали качествения контрол на австрийците.

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук