„Вояджър 1“ изпрати на Земята четливи данни за първи път от 5 месеца насам

0
Учени планират изграждането на космически асансьор

Древната сонда „Вояджър 1“ на космическата агенция НАСА за първи път през последните 5 месеца изпрати на Земята напълно четливи данни.

На 20 април екипът на мисията получи съобщение от космическия апарат с данни за състоянието на системите му. Въпреки, че сондата все още не може да изпраща коректно научни данни, екипът на мисията поне разбра какво точно се е случило с „Вояджър 1“ и сега има възможност да го поправи.

През 2012 година, цели 35 години след изстрелването си през 1977-а „Вояджър 1“ стана първият обект, създаден от човека, който напусна Слънчевата система и навлезе в междузвездното пространство. 6 години след това събитие (през 2018-а) неговият брат близнак „Вояджър 2“ повтори този успех. За щастие „Вояджър 2“ все още работи коректно и изпраща данни обратно на Земята.

Двата апарата са единствените създадени от човека обекти, които изследват космическото пространство отвъд влиянието на Слънцето. На 14 ноември 2023 година обаче, след 11 години изследване на междузвездното пространство и на 24 милиарда километра от Земята, „Вояджър 1“ започва да предава към Земята неразбираем двоичен код. Именно с двоичен код апаратите комуникират със Земята, а „Вояджър 1“ изпращаше напълно неразбираеми данни.

Екипът на мисията „Вояджър 1“ след получаването на първите четими данни от сондата от 5 месеца насам.

През март инженерите на НАСА успяха да изпратят специална команда на „Вояджър 1“, която накара сондата да върне на Земята пълен запис от бордовата си памет (FDS).

Тези данни показаха, че грешката в предаването на четлива информация от космическия апарат е резултат от деградацията на един от чиповете на паметта му, представляващ 3% от общия капацитет на FDS системата. За съжаление чипът съдържа програмен код, чиято загуба направи научните и телеметричните данни от „Вояджър 1“ неизползваеми.

Очевидно е, че инженерите на НАСА не могат да заменят повредения чип на паметта на „Вояджър 1“. Те обаче могат дистанционно да прехвърлят повредения код в някоя друга част от паметта на FSD. Тъй като нито една от секциите на паметта на сондата няма достатъчен капацитет, за да съхрани целия код, инженерите на мисията трябва да разделят кода на части и да ги съхраняват отделно една от друга. Необходимо е също така да се конфигурират съответните секции за съхранение, така че добавянето на повреден код да не доведе до спиране на работата на тези области от паметта поотделно и да не се изпълнява кодът като цяло. Освен това техниците на НАСА ще трябва да актуализират всички препратки към новото местоположение на повредения код.

На 18 април екипът на НАСА започна да премества повредения код на друго място в паметта на FDS. Процесът беше много бавен, тъй като доставянето на радиосигнал до сондата отнема 22,5 часа, а още толкова са необходими, за да се върне сигналът от устройството.

Въпреки това на 20 април специалистите от мисията потвърдиха, че модификацията на паметта на „Вояджър-1“ е била успешна.

За първи път от 5 месеца насам учените успяха да установят комуникационен канал със сондата и да получат от нея най-новите данни за нейното състояние. През следващите няколко седмици инженерите ще работят по настройката на останалата част от софтуера на паметта на FDS. Те се надяват да възстановят онези участъци от системата, които отговарят за събирането и изпращането на безценни научни данни, събрани извън Слънчевата система.

Източник: Калдата

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук