Връчват наградите „Русе“ и „Млад творец“

0

Наградите “Русе“ и “Млад творец“ за 2022 г. ще бъдат връчени тази вечер. Тържествената церемония ще бъде в Доходното здание, началото е в 18 часа.

За награда „Русе“ в двете области: „Изкуство и култура“ и „Образование и наука“ са номинирани:

 „ИЗКУСТВО И КУЛТУРА“

Категория СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА

Подкатегория МУЗИКА И ТАНЦ

Георги Великов –  творец, посветен на каузата да съхранява и развива българските традиции и култура. От 2015 той е част от преподавателския екип на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.

Категория ИЗОБРАЗИТЕЛНИ И ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА

Николай Колев – художник. Завършва Художествената гимназия в Казанлък, а по-късно и специалност  графика във Великотърновския университет. От 1989 е член на Дружеството на художниците в Русе.

Категория ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС И ДЪЛГОГОГОДИШНА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА

Огнян Стамболиев – критик, журналист, преводач, автор, изследовател и общественик.  Основател на Дружеството на преводачите в Русе. Член на ПЕН-център – България и на Съюза на преводачите в България.

Марияна Захариева – балетен артист. Марияна Захариева свързва житейската си съдба с Русенската опера през 1973, когато става  солист в русенската балетна трупа.

Категория ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Международно дружество „Елиас Канети“: От основаването си през 1992 до днес Международното дружество „Елиас Канети“ работи за съхраняването и развитието на духовното наследство на родения в Русе Нобелов лауреат Елиас Канети.

Сдружение „Стенд Арт“: Сред успешните проекти на екипа са създадената през 2021 година в партньорство с ДТ „Сава Огнянов“ и Държавен куклен театър – Русе първа извънстолична трупа за импровизационен театър „ВиЖна“ и реализирането на проекта „Театър 4D“ – първият по рода си в страната  театрален спектакъл за хора с нарушено зрение „Гара Любов“.

 

„ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА“

Предучилищно и начално образование

Екатерина Иванова – директор на ДГ „Снежанка“, Русе

Елена Славчева-Трифонова – директор на ДГ „Детелина“, Русе

Основно и средно образование

Нели Праматарова – старши учител по немски език в СУПНЕ „Фридрих Шилер“, Русе

За цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното и средното образование

Ася Кулева – старши учител по немски език в МГ „Баба Тонка“, Русе

Емил Тюлеков – директор на ОУ „Никола Обретенов“, Русе

Блага Найденова – директор на ОУ „Отец Паисий“, Мартен

За образователна институция, научен  или учителски екип

Научен екип за „Разработване и приложение на иновативни нисковъглеродни транспортни технологии в сферата на образованието, науката и спорта“ от Русенски университет „Ангел Кънчев“

Висше образование и наука

доц. д-р инж. Цветелина Георгиева

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука

проф. дн Диана Антонова

 

НАГРАДА „МЛАД ТВОРЕЦ“

Николай Димитров : От 6-годишен свири на пиано, а на 14 години създава първите си класически и джаз композиции. Възпитаник е на НУИ „Проф. В. Стоянов“ и в момента е студент по пиано в Консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, Нидерландия.

В празничната церемония-концерт ще вземат участие: Ансамбъл „Енигма“ и Балетът при Държавна опера – Русе, Група „4Етно“, ФТТ „Найден Киров“, възпитаници на НУИ по изкуства “Проф. В. Стоянов“ и ОУ “Олимпи Панов“, ФТТ “Найден Киров“ и съставите при ОбДЦКИ и Общински младежки дом – Русе: Квартет „Слънце“, Формация за модерен балет „Мираж“, ФА “Русчуклийче“, Вокална група „Приста“, Вокално студио за поп и джаз „Икономов“, Студио за модерен балет „Импулс“, както и Клубът по спортни танци „Настроение“ на Елена и Иван Деспотови.

 

 

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук