Връщат дезинфекцията на Дунав мост, слагат контейнери по пътя за Мартен

0
104
Дезинфекция

Въвеждане на дезинфекция на превозните средства на ГКПП “Дунав мост”, спешно почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и поставяне на контейнери за смет край него.

Това са част от мерките за предотвратяването на болестна африканска чума по свинете, които бяха взети на заседанието на областната епизоотична комисия. Проблемът е особено важен, тъй като в Русенско е концентрирано над 30% от свиневъдството в България.

Сред другите мерки са извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, незабавното информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари в случай на повишена смъртност при свинете, както и незабавното информиране на официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. Сред мерките, които се предвиждат още са изготвянето и връчването на предписания на собствениците на свиневъдни обекти за стриктно спазване на мерките за биосигурност, извършването на инвентаризация на личните стопанства, отглеждащи свине за лични нужди в населените места от региона, както и засилен контрол на личния багаж на пътниците, идващи от страни с установена африканска чума по свинете.

По време на срещата беше посочено, че към 4 юли тази година са отчетени 232 огнища на болестта в северната ни съседка, като последното е в Констанца, която е още по-близо до границата с България.