Връщат на музея в Бяла откраднати исторически ценности

0

За 145 годишнината от влизането на руската армия в гр. Бяла – 5 юли 1877 г. (нов стил), Окръжна прокуратура връща на отговорно пазене в Историческия музей всички намерени музейни предмети, които бяха откраднати от музея през периода 2008 – 2013 г.

Те ще заемат своите места в експозицията и в скоро време ще могат да бъдат видени от интересуващите се посетители. Основната част от върнатите на отговорно пазене културни ценности са различни модели руско оръжие от времето на войната 1877-1878 г. Това са пушки Крънка, Бердана № 1, 4 модела на пушката Бердана 2, щикове, инструменти за почистване, мерник за оръдие, пълнители за картечница Гатлинг, оръдейна мерна линия и др.

Отново ще бъде монтиранана на лафета си в Драгомировата звезда и картечницата Гатлинг-Горлов, произведена от фирма Колт по руска поръчка.Освен оръжие ще бъдат върнати ценни фотографии, както и различни документи от фонда на музея, включително и такива, отнасящи се за баронеса Юлия Вревска.

10-цевното тяло на картечницата с рама и ръчка за задвижване,  тежащо без лафет 163 кг , беше открито от служители на БОП и ДАНС един ден след кражбата му. Оръжието е с изключителна степен на рядкост – през септември 1869 г. са доставени от САЩ в Русия 20 броя  десетцевни картечници Гатлинг-Горлова, а в ИМ-Бяла са експонирани 5 от тях. На всяка от картечниците има  фабрична месингова планка с надпис:“Кольтовский Оружейный заводъ. г. Гартфордъ. Америка.“4,2 линейните  10-цевни картечници Гатлинг-Горлов 4 доставка по време на войната са наричани в руската армия  „скорострелной пушки обр. 1871 г.“По време на руско-турската война 1877-1878 г. Рущукският отряд получава 8 картечници; още 8 действат при Никопол, Плевен и Шипка като обсадна артилерия; в състав на отряда на ген. Скоболев, при обсадата на Плевен, е сформиран летящ отряд, в който са включени 6 картечници Гатлинг. След войната тези 16 картечници са предадени на българската Земска войска. Беглата историческа справка показва, че дори по време на война броят на Гатлинг е ограничен –  под точна бройка са били оръжията и частите за тях.Средната цена на продадените в нашето съвремие подобни картечници Гатлинг, произведени от фирма Колт, на регламентирания международен пазар е 216 535 долара, а притежаваните от ИМ-Бяла модел е много по-рядко срещан.

Картечниците Гатлинг са поставени на т. нар. Драгомирова звезда – кръгова артилерийска позиция, направена в парка на музея в чест на генерал Драгомиров, командвал 14 дивизия, която първа преминава пред Дунава при Свищов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук