Връщат ветовски ало-измамник в ареста

0
64-годишен русенец ще бъде изправен пред съда

Състав на Окръжен съд – Русе отмени определението на Районния съд в града, с което спрямо 29-годишния Х. А. била взета мярка за неотклонение „домашен арест“ и постанови „задържане под стража“, съобщиха от Съдебната палата.

С постановление от 14.07.2021 г. спрямо ветовчанина е било повдигнато обвинение за т.нар. „телефонна измама“ на възрастна гъркиня, извършено в условията на повторност и след сговор с друго лице. То се явява тежко по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.

Окръжен съд – Русе не споделя извода на Районния съд, че „домашен арест“ е адекватна ограничителна мярка. Според въззивните съдии, при тази мярка на обвиняемия се забранява да напуска жилището си без разрешение на съответния орган, но не се препятстват контактите му по телефона или посещения в дома му, при което има опасност да повлияе на свидетели или по друг начин да затрудни разкриването на обективната истина.

Х. А. е бил осъждан три пъти от три различни съдилища, но все за измами. Последното му осъждане е било през 2016 г., когато му било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок. То обуславя квалификацията „повторност“, която активира презумпцията за опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване.