Временна анкетна комисия за въздуха предлага кметът на Русе

0
221
Временна анкетна комисия

Да бъде създадена временна анкетна комисия която да се занимава с качеството на атмосферния въздух в град Русе

Това предлага новият кмет на града Пенчо Милков във връзка с жалбата за качеството на атмосферния въздух в града, изпратена от фейсбук групата „За чисти въздух и вода“ до Европейския парламент и до няколко български институции, включително и до кмета на Община Русе. Идеята е комисията да бъде съставена от общински съветници и експерти, и да заседава публично пред обществеността. Тя ще събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и ще изслуша всички компетентни органи и заинтересовани граждани, които искат да направят изявление. При необходимост ще покани национални и международни експерти.

Надеждите на Милков са, че подобно на Кръглата маса от 1990 година в София Временната анкетна комисия в Русе да стане орган и символ на гражданската активност и да постигне исторически успех. Той се ангажира лично да изпратя получената жалба до българските депутати в Европейския парламент с искане да го информират за действията, които ще бъдат предприети.

„Гражданите на Русе трябва да знаят истината за замърсителите на въздуха и мерките срещу тях. Както ви обещах, проблемът вече заема голяма част от работното ми време. В момента преглеждам наличната информация. Желанието ми е всички активни и заинтересовани русенци да се включат в Комисията заедно с експертите и общинските съветници. Време е за действие за по-добър живот“, пише в съобщението от новия кмет на Русе.

Искрено се надяваме, действията на кмета да допринесат за решаването на този толкова важен за жителите на града въпрос. Защото политическата практика показва, че няма нищо по-постоянно от временната комисия. „Ако искаш да замажеш проблем, създай комисия, която да го изучи и реши“, гласи неписаното правило. В най-новата ни политическа история е пълно с подобни примери…