Времето остава необичайно топло, циганското лято продължава

0
854
времето остава необичайно топло

И през следващата седмица циганското лято продължава, времето остава необичайно топло за сезона, показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

През нощта срещу понеделник вятърът временно ще стане северозападен, но през деня отново ще се ориентира от югоизток. Облачността ще се разкъса и ще намалее. Преобладаващите температури ще са: максимални – между 16° и 21°, минимални – между 6° и 11°.

Във вторник облачността ще бъде разкъсана, в низините на Източна България – значителна ниска, а от запад ще се появи висока и средна. Вятърът ще е от югоизток, след обяд ще се усили. Преобладаващите температури ще са: максимални – между 17° и 22°, по-ниски в крайните северозападни райони, минимални – между 4° и 9°, на югоизток до 12°.

В сряда и четвъртък над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време. На места ще има и превалявания от дъжд: през първия ден в Западна и Южна България, по-съществени в Рило-Родопската област, а в четвъртък – главно в Централна и Източна България. По-късно в четвъртък облачността от запад ще се разкъса. Вятърът ще остане от югоизток, ще бъде предимно умерен. Ще се повишат минималните температури, дневните в Източна България ще са все още до 22°-24°, в четвъртък и там ще се понижат.

В петък и през почивните дни вятърът отново ще бъде от юг-югозапад, но ще отслабне. Ще е без валежи, на места в низините и котловините – с ниска облачност, която от ден в ден ще се задържа все по-дълго. Максималните температури ще бъдат предимно между 15° и 20°, минимални – между 7° и 12°. В планините и планинските райони ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност; отново ще се затопли.