Все по-често роботи оценяват и уволняват служителите

0
Все по-често роботи оценяват и уволняват служителите

В складовете за разпределение на поръчките на Amazon се следи продуктивността на всеки работник чрез компютър. Ако човекът не се справя с нормите, системата генерира предупреждение и може дори да прекрати договора му, разкриват  The Verge. А в Amazon работят около 2500 щатни служители. Това прави над 10% от персонала. Една десета от служителите биват уволнявани годишно!

И това не е само в тази компания. Служителите на Uber отдавна се оплакват от същото, пише за тях MIT Technology Review.

Все по-често хората са подложени на стрес, защото са следени, оценявани, управлявани и уволнявани от компютърни алгоритми. Някои работници дори избягват да ходят до тоалетната или да се хранят, за да не губят време и да отговорят на очакванията на машината. Натискът върху хората е голям, те са набеждавани в ниска производителност и неефективност от системата, и следва решение за уволнение, идващо пак от нея.

Уволнението се прави без намеса на надзорници или ръководители. Мениджърите на Amazon например могат да наблюдават процеса и да се намесват в него, включително и като отменят решенията на автоматизираната система за оценяване и уволняване. Автоматизираният процес на оценяване и освобождаване на служителите включва и процедура по обжалване. Никъде обаче не се споменава в каква част от случаите мениджърите се намесват реално, колко са обжалванията и как мениджърите обработват подобни случаи.

Критиците на системата я оценяват като машина, която вижда само числа, но не и хора.

зарядни станции за електромобили