Все повече деца в Русе пушат

0
Все повече деца и подрастващи

Все повече подрастващи започват да пушат цигари. За тази тревожна тенденция информира Регионалната здравна инспекция в Русе.

„Според проучване на РЗИ 30 на сто от децата на възраст между 14-18 години в Русе признават, че пушат или са пушили. Има деца, които са припадали в следствие на пушене на наргиле. Според специалистите средно наргиле може да вкара в организма толкова вредни вещества, колкото и 100 цигари“, каза д-р Таня Тончева – старши експерт в отдел „Превенция на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ.

Д-р Тончева е убедена, че спазването на забраната за тютюнопушене на обществени места би довела до положителни резултати.

„Тогава когато имаме контрол, имаме резултати и там където се установява голям напредък, се забелязва че при 25% намаление на пушачите се наблюдава и 23% намаляване на болестите и смъртните случаи вследствие на тютюнопушенето“, уточни тя.

България е на второ място в Европейския съюз по брой пушачи, сочи статистика на Евростат. Според проучване на Световната здравна организация всяка година умират около 600 000 души вследствие на пасивно пушене, а броят на активните пушачи, които стават жертва на тютюнопушенето е повече от 6 млн. души годишно.