Всеки 20-ти русенец – в „щипците“ на рака

0
2910
Козметиката и препаратите

Това показват данните на Онкологичния диспансер в Русе, оповестени по повод Световния ден за борба с рака. По думите на директора на Онкодиспансера д-р Камен Кожухаров, само през изминалата 2013 г. са регистрирани нови 1181 русенци, заболели от коварната болест. Общо регистрираните онкоболни на територията на областта са 12 157 души, което означава, че ракът е „хванал в щипците си“ всеки 20-ти жител на областта. Починали са 1241 човека.

„При жените най-срещан е ракът на гърдата, следван от ракът на матката и на шийката на матката. При мъжете най-коварен се оказва  ракът на белия дроб и на простата“, каза още д-р Кожухаров. И при двата пола ракът на дебелото черво заема трето и четвърто място, като за миналата година заболелите от него са 160 души, с девет повече от предходната 2012 година.

Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме. Като превантивни мерки специалистите съветват да се откаже напълно тютюнопушенето, да не се злоупотребява с алкохол, да не се излагаме много на слънце и да поддържаме здравословно тегло чрез добро хранене и по-активно движение.