Всички домашно отглеждани прасета в Русенско – под ножа!

0
1928
Беленчанин прибрал

До 10 дни всички домашно отглеждани прасета на територията на областта да бъдат изклани. Това стана ясно по време на днешното заседание на областната епизоотична комисия, в работата на която взе участие и областният управител Галин Григоров. По думите му, заповедта ще бъде факт до края на днешния работен ден. Ако стопаните не изпълнят разпореждането, след този период, на 12-тия ден ще се премине към принудително умъртвяване на прасетата.

„Ако болестта влезе в свинекомплексите, то икономическите загуби ще бъдат катастрофални. Преди година и половина ние говорихме много по тази тема. Проблемът е, че тя не се приеме достатъчно сериозно! При първите заседания на областната междуведомствена епизоотична комисия относно заразата основният въпрос, който поставихме, беше не дали заболяването ще влезе в страната, а кога ще се случи това! Досега акцентът беше върху провеждането на засилена информационна кампания, но ето, че и тя се оказа недостатъчна, затова е необходимо да се предприемат по-крути действия!

Искам категорично да подчертая, че по този начин браним българските производители, защото последиците за индустрията ще бъдат изключително тежки при констатиране на случаи на африканска чума в близост до свинекомплексите!“, мотивира се областният управител.

От своя страна Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и за промяна по вътрешните органи, установена при първична обработка на отстреляните диви свине. Ловците са задължени да дават проба от убитите диви свине.

По време на дискусията д-р Георги Дяков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните информира, че в Русенския регион до момента няма случай на африканска чума по свинете.