Всички магазини в Австрия отварят днес, на 15 май и ресторантите

0
542

От днес в Австрия влизат в сила нови облекчения на ограничителните мерки. Съгласно плана на правителството от 1 май започват работа всички магазини, включително и търговските центрове, като маските са задължителни. Достъпни ще бъдат услугите на масажисти, фризьори и педикюристи. Изискванията за маска и разстояние от поне един метър между клиентите са задължителни.

От понеделник, 4 май започва поетапното отваряне на училищата. Първи ще се върнат учениците, на които в края на май им предстои матура. От 15 май поетапно в училищата ще се завърнат и останалите близо 1 милион ученици. Промени в режима на детските градини не са необходими, защото те и в момента са отворени и всеки родител, който има нужда, може да остави детето си на грижите на персонала.

От началото на месец май вече ще може да се играе тенис, голф, да се тренира лека атлетика, стрелба, конна езда и др. От 15 май ще заработят отново ресторантите и кафенета. Първоначално работното време ще бъде най-много до 23.00 ч. Целият персонал ще бъде длъжен да носи предпазни маски.

Също от 15 май ще може да се посещават църковните служби при условие, че се спазват хигиенните изисквания и хората са на отстояние повече от метър един от друг. Последните резултати за разпространението на коронавируса в страната са обнадеждаващи и дават увереност на правителството, че втората фаза на кризата ще премине успешно. Властите обаче предупредиха, че ако започне нарастване на броя на заразените, веднага ще бъде „дръпната аварийната спирачка”.