ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

0

Пленумът на Висшия съдебен съвет отхвърли внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

12 от членовете на Пленума подкрепиха предложението да не бъде разглеждано като „недопустимо“. Съдебните кадровици спориха дали Янаки Стоилов има правомощия да внася подобни сигнали, и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

ВСС разглежда искането за освобождаване на Гешев, той го нарече „правно нищо“

„Темата ще има продължение – с мое или без мое участие. Виждам, че и днес е започнала дискусия в Парламента. Утре тя ще продължи. Като правосъден министър аз съм връзката между ВСС и Парламента“, каза след гласуването правосъдният министър.

По-рано Гешев бе изслушан от съвета. Той нарече аргументите за освобождаването си „едно правно нищо“ и допълни, че те не за първи път се разглеждат от ВСС, но досега не е намерено основание за отстраняването му.

„Тези неща са обсъждани при избирането ми като главен прокурор, на същите основания се иска отстраняване, което за мен е юридически нонсенс“, заяви той.

В сигнала, написан от вътрешният министър Бойко Рашков и внесен във ВСС от Стоилов, се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите. Според Рашков главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас.

Решението на ВСС не е неочаквано. От години главният прокурор доминира с влиянието си съвета. Именно този състав избра Гешев начело на държавното обвинение.

Очаква се дискусиите около прокуратурата да продължат в парламента. Рашков вече обеща, че ще представи на депутатите данни за подслушване на политици и протестиращи.