ВСС разглежда искането за освобождаване на Гешев, той го нарече „правно нищо“

0

Висшият съдебен съвет (ВСС) днес трябва да реши дали да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Предложението дойде от министъра на правосъдието Янаки Стоилов, след доклад от вътрешния министър Бойко Рашков.

В момента във ВСС тече изслушване. То започна с изявление на Стоилов, който обобщи аргументите за отстраняване на Гешев.

След него се включи главният прокурор, който за първи път коментира публично темата. Той нарече аргументите „едно правно нищо“ и допълни, че те не за първи път се разглеждат от ВСС, но досега не е намерено основание за отстраняването му.

„Тези неща са обсъждани при избирането ми като главен прокурор, на същите основания се иска отстраняване, което за мен е юридически нонсенс“, заяви той.

В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите. Според Рашков главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да успее искането, 17 души от ВСС трябва да гласуват „за“.