Празни класни стаи: Всяко пето русенче, подлежащо на обучение – в чужбина

0
Четвъртък ще бъде неучебен ден

4348 деца в Русенско, което е около 18 на сто от подлежащите на задължително обучение, са в чужбина. Това означава, едно на всеки пет деца няма да посещава училище.

Това показват данните на Регионалното управление на образованието в Русе. Още от следващата седмица започват обиколките по домовете на децата и учениците в Русенско, които не са записани в детска градина или училище. Започва масирана акция по тяхното издирване и записването им в училище, в която ще се включат близо 500 представители на държавната и на местната власти. Те ще бъдат разделени в 31 екипа, в които освен педагогически специалисти ще има представители на общините, на дирекциите за социално подпомагане и полицаи. През септември и октомври предстои да бъдат посетени около 1200 адреса в региона. Поне толкова са били през предходната година. Освен да убеждават родителите за ползата от образованието, екипите по обхват могат да им предложат подкрепа за намиране на работа и социално подпомагане. В някои случаи експертите могат да съдействат на семействата дори за адресна регистрация.

Според данните в Националния статистически институт общият брой на децата на възраст между 5 и 16 години, подлежащи на обхват в образователните институции в област Русе, е 23 356. От тях 19 008 се обучават в предучилищни и училищни институции, а 4 932 е броят на децата, за които следва да бъдат извършени дейности по изпълнение на споменатия механизъм. Установено е, че 4 348 на брой са малолетните, които са в чужбина, но все още попадат под обхвата на Механизма поради това, че те могат да се завърнат и да продължат образованието си в България. В момента, в който тези деца преминат 16 години, то автоматично ще излязат от системата за обхват. Оказва се, че те са около 18% от подлежащите на обучение в предучилищна и училищна възраст деца в област Русе.

Приоритетно през тази година ще се работи за интегрирането на децата от предучилищна възраст, 1-и клас и завършили 7-и клас, но все още не записали се в 8-и.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук