ВТАС потвърди условните присъди по „Щастливото бебе“

0
2616
30 000 лв. обезщетение

delo_stastlivoto_bebe24Обвиняеми по него бяха екстрасенсът и кандидат за общински съветник в Русе Божидар Караджов, бившият варненски общински служител Ивайло Костов, Камен Георгиев ,Десислава Иванова, Илиян Богданов и Георги Нейчев. Те бяха обвинени в изнудване на русенския търговец Петър Станев Петров, собственик на магазините „Щастливото бебе“. Веднъж измъкнали 200 000 лева, които Петров платил. Бандата обаче се полакомила и поискала още 60 000 евро. Заплашили го, че ще подхвърлят наркотици на дъщеря му, която била наркозависима и така ще го злепоставят окончателно. Тогава Петров се обърнал за помощ към полицията.

Окръжният съд в Русе не прие тезата на обвинението за организирана престъпна група и постанови на Ивайло, Десислава и Камен условни присъди от три години затвор с пет години изпитателен срок. Илиян и Георги бяха осъдени условно на две години и половина с пет години изпитателен срок, а екстрасенсът и бивш кандидат за общински съветник в Русе Божидар Караджов получи условна присъда от две години затвор с пет години изпитателен срок. Освен това съдът постанови парични глоби за шестимата, както и част от имуществото му. Те ще трябва да заплатят солидарно на Петър Петров за нанесените вреди близо 17 000 лева.

Окръжна прокуратура в Русе протестира условните присъди, но със свое решение от 14 януари апелативните съдии са постановили, че присъдата на Окръжния съд в Русе „се явява обоснована и законосъобразна, поради което следва да бъде потвърдена“.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.