Второ европейско разузнаване предупреждава за Трета Световна война

0

След като преди броени дни  в интервю за  британската телевезия Скай нюз шефът на Щаба на отбраната на Великобритания Ник Картър предупреди за глобални рискове, свързани с пандемията от коронавирус, включително и за опасност от Трета световна война, днес със същото предупреждение излиза и Чешкото разузнаване.

Предупрежденеието всъщност е цял доклад, публикуван на уебсайта му, предава БГНЕС.

Преди дни Картър заяви, че  икономическите кризи от миналото са водели винаги до кризи в безопасността и изрази безпокойство, че това ще се случи и сега.

Той отбеляза, че има загриженост, че увеличаването на регионалните конфликти може да прерасне в пълномащабна война, подобно на това, което се случи преди двете световни войни миналия век, когато се сформираха съюзи между отделните страни, довели до години на кръвопролития.

Според  чешките разузнавачи- анализатори, в момента глобалният конфликт дори е „в първия си етап“. „Формират се перспективите на онези, които могат и желаят да участват активно в нея, и постепенно се определят технологични инструменти, с които тя може да бъде управлявана“, се казва в документа.

Авторите на доклада посочват съперничеството между САЩ, Русия и Китай като възможна причина за конфликта.

Документът също така отбелязва спада на значението на международното право. Мирният диалог като начин за разрешаване на възникващи противоречия отсъства и сигурността на световния ред се поставя под въпрос. Освен това за нарастването на напрежението способства манипулирането на общественото съзнание, твърдят анализатори.

По-рано специализирано издание оцени шансовете на Русия и НАТО в потенциална война. Както отбелязва авторът на текста Крис Озбърн, позовавайки се на мнението на експерти, при продължителни военни действия предимство има Северноатлантическия алианс. В същото време НАТО ще се окаже в ужасно положение, ако Русия реши да организира настъпление срещу балтийските страни. Алиансът в този случай няма да може да се противопостави на Москва.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили