Второкласници мериха сили в „Буквоплет“

0
Трийсет и двама второкласници

Трийсет и двама второкласници от 16 русенски училища мериха сили в ученическото състезание по правоговор и правопис „Буквоплет“, което се проведе в Русе.

Това съобщиха организаторите от „Лайънс клуб Русе север“. В подготовката и организацията на събитието взеха участие и Русенски университет „Ангел Кънчев“, ръководството на ОбДЦКИ при Община Русе, учители и директори, както и представители на Регионално управление на образованието – Русе.

Поздравителен адрес до участниците и организаторите от името на кмета на Община Русе – Пламен Стоилов връчи Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в общинската администрация.

„Нашият език е това, което ни свърза толкова силно с корените ни, напомня ни кои сме и ни кара да се гордеем, че сме българи“, се казва в адреса от г-н Стоилов.

Буквоплет е адаптирана версия на български език на английското състезание spelling bee (букв. правописна пчела), за ученици от втори клас. В рамките на няколко месеца малчуганите целенасочено и доброволно се подготвят за надпреварата, упражнявайки правилното изписване на стотици думи, които имат особености в правописа. Провеждането му цели да подкрепи обучението по български език и да фокусира общественото внимание, върху необходимостта от повишаване на грамотността и развиване на умения за представяне пред публика.