Яхния „Молитва“ раздадоха за курбан в Табачка

0
2753

tabachka_hramov_praznik01Според местните хора, рецептата е уникална, а за приготвянето й са необходими едно агне, подправки и много зеленчуци.

Поводът бе храмовият празник на местната църква „Успение на Пресвета Богородица“, който събра десетки жители на селото. Празничната литургия започна рано сутринта и продължи почти до обяд, след което бе раздаден курбанът, който всяка година на 15 август вярващите правят за здраве и берекет на табачани.

Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ е построена през 1862 година от майстори, работили в стила на тревненската школа. Тази година е започнат цялостен ремонт на храма, при който се открива надпис, че ктитор и пристроител на църквата е Иван Ботев, родом от Габрово.

Инициатор на ремонта на храма, който от 1976 г. не е бил реставриран  е Сдружение „Ломея“. Те са отделили всички налични средства в дружеството, които са 50 хиляди лева, но се опасяват, че няма да бъдат достатъчни. По думите на председателя на сдружението Георги Георгиев,  освен покривното пространство ремонтът предвижда смяна на дограмата и витражите, изографисване на цялата църква и оформянето на музей с църковни реликви, запазени още от началото на храма „Успение на Пресвета Богородица“. Най-интересни са одеждите на първия свещеник, служил в храма, които са запазени в съвсем достоверен вид. Въпреки, че през десетилетията храмът е бил ограбван многократно, все още са запазени много ценни експонати от 1862 година.