Янев: Ако бюджетът не се актуализира, ни чакат трудни времена (видео)

0

Без актуализация на бюджета, ще бъде много трудно да се осигурят средства за подпомагане на бизнеса и медиците по време на задаващата се нова вълна от коронавирус. Това стана ясно от изказване на служебния премиер Стефан Янев, който за пореден път призова депутатите да задвижат процедурата. В момента политическата ситуация е нестабилна и дори на експертите им е трудно да я анализират подчерта той.

„Това, което ни притеснява, е, че тази динамика и процесите могат да имат негативно отношение както върху политическата среда в България, така и предизвикват известни притеснения по отношение на стабилността в държавата. Всичко това, което наблюдаваме, води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда“, заяви Янев.

Наред с това той прогнозира „социална криза“ в края на годината заради недостиг на средства в бюджета.

„Задава се здравна криза. Ще бъде много трудно да се полагат онези мерки от държавата, които са необходими, както по отношение на бизнеса, така и по отношение на здравната система и нейното адекватно овладяване на кризата, а също и по отношение на социалната система“, каза служебният премиер.

Към момента въпросът за актуализация на бюджета не е разглеждан от парламента въпреки настояванията на служебния кабинет. Дали и кога ще се случи това не е ясно предвид невъзможността да се състави правителство. Ако кабинет не бъде сформиран, парламентът трябва да бъде разпуснат.