Япония: Доверието в иновациите движи страната смело напред

0

Науката и технологиите поставиха и началото и на ера без тютюнев дим

Японците са изключителна нация. Всеки го знае, особено когато става въпрос за наука, технологии, иновации. Като се започне от влаковете-стрела и роботите, до това, че страната днес търси технология, с която да „събира“ електричество от Слънцето. Япония безспорно е технологичен лидер, въпреки нарастващата конкуренция на Силициевата долина.

Благодарение отново на технологиите, Япония даде и началото на ера без дим. Доскоро беше държава с един от най-високите проценти на тютюнопушене в света, а днес- държава, където продажбите на цигари рязко спадат – с близо 44%. Това е една изключителна история, в която отново има двама главни герои – Япония и новите технологии.

През последните 5 г.  след появата на нагреваемите тютюневи изделия потреблението на цигари в Япония спадна с 44% , според Euromonitor International. Това е невиждан срив в продажбите на цигари, коментират експерти.

Освен това, се появяват реални доказателства за потенциала за намаляване на вредите на тези продукти. Проучванията на населението на Япония показват значителна низходяща тенденция в хоспитализациите, дължащи се на хронична обструктивна белодробна болест и исхемична болест на сърцето от 2017 г. насам.

Според данни на Министерството на здравеопазването на Япония 22.1% от пълнолетните мъже пушачи са преминали напълно на нагреваеми тютюневи продукти и са отказали цигарите. Япония в момента е най-големият пазар на бездимни продукти, като на него се предлагат разнообразни продукти на всички основни участници на пазара.

История на пушенето в Япония

В средата на 60-те години на 20-и век 80% от мъжете в Япония са редовни пушачи. Процентът на тютюнопушене достига своя връх в края на 70-те години. Тогава пушенето е много по-малко разпространено сред жените в Япония, но след като отбелязва най-ниските си стойности, през 1985 г. процентът на жени пушачи започва бавно да нараства. В края на 2000 г. близо 50% от всички мъже в Япония и 33% от всички пълнолетни пушат цигари. Здравните власти призовават за намиране на решение на проблема с тютюнопушенето както в Япония, така и в целия свят. В началото на 21-и век продажбите на цигари спадат с приблизително 2% годишно, като този темп на спад е много по-бавен от темпа в сходни държави. Още по-притеснително е, че в периода между 2011 г. и 2015 г. темпът се забавя до 1.8%. Заболяванията, свързани с пушене, са често срещано явление и въпреки широката информираност и все по-активните образователни усилия относно рисковете от пушенето, хората продължават да пушат.

През 2015 г. настъпва драматичен обрат в страната, когато на пазара се появяват бездимните алтернативи. Според изследователи от Американското общество за рака в този момент продажбите на цигари в Япония започват да намаляват около пет пъти по-бързо със средно 9.5% на година за периода от 2015 г. до 2018 г. Тенденцията се запазва, като за това допринася именно толерантността на японците към новите технологии и иновациите, както и тяхната култура, възпитание и уважение към другите хора – те предпочитат да използват продукт, който не притеснява околните заради липсата на дим, мирис и пепел.

В последните години различни места в Япония, като ресторанти, кафенета, караоке барове и дори някои исторически забележителности, станаха места без тютюнев дим. През юли 2019 г. стадионът ZOZO Marine Stadium стана първият стадион без тютюнев дим в Япония. Пушенето на цигари на стадиона бе забранено и всички зони за пушачи бяха превърнати в зони за употреба единствено на нагреваеми тютюневи продукти с цел да не се допуска пасивно пушене и да се осигури по-чисто и удобно изживяване за посетителите.

С все по-широкото разпространение на нагреваемите тютюневи продукти в Япония се прояви и друга неочаквана полза от тях – броят на битовите пожари в Япония започна да намалява. „Около 25% от сградните пожари в Япония са причинени от пушене на цигари. Може да се очаква, че замяната на цигарите с нагреваеми тютюневи продукти ще намали пожарите, дължащи се на пушене в Япония“ , разказва Такамаса Уада, експерт по пожарна и аварийна безопасност.

В миналото Япония често е било критикувана, че се отнася пасивно към тютюнопушенето и като че ли не прави достатъчно по въпроса. Днес обаче тя е лидер в света по отношение на намаляването на продажбите на цигари. Япония показва приложимостта и ефективността на политиката за намаляване на вредата от тютюна, когато обаче напълно се изключи цигарения дим и се премине на бездимни алтернативи.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук