Япония изстреля сателит за изкуствен метеорен дъжд

0
Япония изстреля сателит за изкуствен метеорен дъжд

От японския космически център Uchinoura беше изстреляна ракета, която изведе в орбита сателит с първия в света изкуствен метеорен дъжд на борда.

Тя носи седем свръхмалки сателита, които ще демонстрират различни „иновативни“ технологии, заяви говорителят на Японската агенция за космически проучвания Нобуоши Фуджимото.

Както ТВН съобщи, спътникът е разработка на компанията ALE Co., в сътрудничество с редица университети. Той носи 400 малки сфери, чиято химична формула е строго пазена тайна. Те са достатъчни за 20-30 метеорни дъждове, тъй като един звездопад ще включва до 20 метеора.

Сферите ще бъдат пускани на точно определено място, когато някой си поръча „падащи звезди“. Металните топки ще изгарят в атмосферата, оставяйки дълги следи, а специална сплав осигурява по-дълъг и ярък пламък.

Освен това компанията предвижда да изведе в орбита втори сателит в средата на 2019 г., осигурявайки покритие за услугите си на цялата планета. Двата апарата ще могат да се използват поотделно или заедно, доставяйки поръчания звездопад на желаното от клиента място.

Дебютът на изкуствения метеорен дъжд ще е през 2020 година над град Хирошима, като ще го има и по време на Летните олимпийски игри в Токио.

зарядни станции за електромобили