Япония ще „хакне“ 200 милиона устройства на свои граждани

0
74
Япония ще „хакне“ 200 милиона устройства на свои граждани

Парламентът в Япония ще приеме нов закон, който ще дава право на държавни служители да „хакват“ определени устройства, собственост на японските граждани, съобщава ZDNet.

Става въпрос преди всичко за т.нар. „Интернет на нещата“ (IoT). В кампанията ще бъдат включени над 200 милиона устройства в опит да бъдат прихванати и контролирани неоторизирано.

Това не се прави с цел хората да бъдат следени, а за да се тества уязвимостта на този тип техника. „Държавните хакери“ ще използват популярни пароли и методи, за да проверят дали могат да се свържат лесно с устройствата на гражданите.

Целта е да се направи списък с всички несигурни такива. Той ще бъде предаден на властите и интернет доставчиците. Те от своя страна ще имат ангажимент да уведомят потребителите за открития проблем и да ги призоват да подобрят киберсигурността си.

Доклад на японското Министерство на вътрешните работи и комуникации съобщава, че през 2016 г. две трети от всички кибератаки са били срещу IoT устройства, т.е. свързани с интернет – от камери за охрана до рутери, умни термостати, най-различни сензори и др.

През 2020 г. Токио ще бъде домакин на Олимпийските игри и мярката е част от по-мащабна кампания за проверка на общата киберсигурност в страната. „Хакването“ ще започне през февруари и ще продължи няколко месеца, като ще бъдат обхванати както домашни, така и корпоративни мрежи.